Info Nama Kelas

Melati Raja

Jasmine King (jasminum rex) atau juga dikenali sebagai King Jasmine adalah sejenis tumbuhan melati yang terbesar dari keluarga lain. Tumbuhan Melati Raja mampu tumbuh besar dengan bunga yang sangat penuh dan mempunyai mahkota. Walaupun saiz pokok besar, bunga ini mempunyai bau wangi dan warna yang indah. Jenis tumbuhan ini sangat sesuai untuk ditanam di kawasan besar.

Melati Bintang

Melati ini dinamakan sebagai Melati Bintang sesuai dengan bentuk mahkota. Melati ini digunakan untuk hiasan sahaja dan berbeza dari jenis Melati Putih yang boleh digunakan sebagai campuran teh.

Melati Gambir

Bentuk jasper cenderung menyerupai bunga Frangipani Putih, tetapi apabila dilihat dari pokok dan daun sangat berbeza. Sama dengan jenis melati lain, bunga ini mempunyai bau wangi dan pokok yang padat. Saiz bunga itu agak besar. Biasanya jenis melati ini ditanam sebagai tumbuhan hiasan bunga tetapi perlu ditanam di atas tanah kerana saiz tumbuhan ini boleh menjadi besar.

Melati Italia

Tanaman hiasan bunga, mempunyai cabang dahan yang banyak, anak daunnya berwarna hijau gelap di bahagian atasdan hijau muda di bahagian bwah. Menyukai suhu yang dingin, berdiameter 2.5 cm. Daunnyaberwarna kuning dan mengeluarkan bau yang harum.

Melati Putih

Jenis melati ini adalah sejenis melati yang ditanam secara meluas atau dijadikan tumbuhan hiasan. Bunga Melati Putih mempunyai bunga putih kecil dan mempunyai bunga wangi. Kerana haruman wangi, bungan Melati Putih digunakan secara meluas untuk solekan pada pengantin dan digunakan untuk campuran teh. Tumbuhan ini tumbuh rendah dan merayap.


Kembali

SK Taman Melati, KL